Rasim Köroğlu: Eskişehir'de Türk Halk Şiiri ve Aşıklık Geleneği - Şair Rasim Köroğlu - Resmi Websitesi

Ara
İçeriğe git

Ana menü:

Rasim Köroğlu: Eskişehir'de Türk Halk Şiiri ve Aşıklık Geleneği

Şairin Yazdıkları > Yazılar
Rasim Köroğlu
 
Bilgi Notu:
Bu yazı, 2005 yılı Yunus Emre Haftası için konuşma metni olarak hazırlanmıştır. Yazının Oluşturulma Tarihi: 01.02.2005
Eskişehir'de Türk Halk Şiiri ve Aşıklık Geleneği
 
Türk Halk Şiiri deyince ilk akla gelen kişi, insan ve Allah sevgisinin doruğunu mekan tutmuş Sarıköy'lü Türkmen kocası büyük Türk düşünürü ve ozanı Yunus Emredir.
 
1949 Yılında "Yunus Emre Anma Günü" adı ile her yıl 6 mayısta yapılan mahalli anma törenleri 1970'li yıllarda önce ulusal daha sonra uluslararası bir nitelik kazanarak "Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası" olarak devam etmiştir.
 
Bu anma törenleri içerisinde yer alan Uluslararası Türk Halk Edebiyatı Seminerlerinde Yunus Emre ve Türk Halk Edebiyatı, Türk Halk Şiiri üzerine yerli ve yabancı akademisyenler ile araştırmacılar tarafından yüzlerce bildiri sunuldu.
 
Yapılan bu törenler Eskişehir'de var olan şiir çalışmalarına bir ivme kazandırdı ve hız verdi. Bu  nedenledir ki, Türkiye'nin ilk şairler derneği "Eskişehir Şairler Derneği" olarak  1992 yılında Eskişehir'de kurulmuştur. Büyük Türk Ozanı Yunus Emre'den güç alan, Türk Halk Şiirinin bir çok usta şairi bu gün Eskişehir'de yaşamaktadır. Eskişehir'deki kırktan fazla şairi bünyesinde barındıran Eskişehir Şairler Derneği'nin kurulmasında ve yaşatılmasında Yunus Emre'yi anma törenlerinin etkisi büyüktür. Bu törenler içerisinde  yapılan Uluslararası Şairler ve Aşıklar Şölenlerinde ilimiz şair ve aşıkları bizzat yer almıştır. Bir şiir akademisi havasında çalışan Eskişehir Şairler Derneği ülke genelinde  yapılan şiir yarışmalarındaki ödüllerin büyük kısmını ilimize taşımıştır. Milli Eğitimin yayınladığı ders kitaplarında ilimiz şairlerinin şiirlerine yer verilmiştir. Bir çok şairimizin şiirleri bestelenerek TRT repertuarında yerini almıştır. Ülke genelinde yayınlanan Edebiyat ve sanat dergilerinin hemen her sayısında Eskişehirli bir şairin, bir halk ozanının adına rastlamak mümkündür.
 
16.yüzyılın başlarında aşık adını alan ozan–baksı geleneğinin günümüzdeki temsilcilerinin  önemli  isimleri Yunus Emre törenlerinde yapılan Aşıklar programı ile her yıl ilimize  gelmişler  ve  Eskişehir halkı ile buluşmuşlardır. Aşıklık geleneğimizin yaşayan en büyük ustalarından birisi olan İsmail Çelik (Aşık Pervani) hayatını ilimizde sürdürmektedir.
 
Aşıklık geleneğinin yaşatılması ve geliştirilmesinde Yunus Emre törenlerinin yeri ve önemi çok büyüktür. Eskişehir halkı bu geleneğine ve kültürüne her zaman sahip çıkmıştır.  Aşıklık geleneğinde en büyük yeri tutan türkü dalında ilimizin aşıkları tarafından üretilen türküler yurt genelinde bilinen ve okunan türkülerdir. "Odam kireç tutmuyor", "Halkalı Şeker" gibi bir çok Eskişehir türküsü radyo ve televizyonlardaki programların vazgeçilmez türküleridir.
Yine aşıklık geleneğinin en yaygın olduğu  Erzurum, Kars ve Artvin  yörelerinden ilimize göç eden aşıklarımız ve vatandaşlarımız Eskişehir'de var olan bu geleneğin diri tutulmasına katkı sağlayan bir unsurdur.
 
Özetle denilebilir ki, bugün bağrında yaşattığı aşık (halk ozanı) ve şairleri ile Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy'de şimdiki adıyla Yunus Emre beldesinde yatan büyük Türk düşünürü ve şairi Yunus Emre'ye yaraşır bir şekilde Türk Halk Şiirinin kalbi Eskişehir'de atmaktadır.

Rasim Köroğlu
 
 
Yandex.Metrica
İçeriğe dön | Ana menüye dön